Antal: 6 glas
Ingredienser:
1/2 liter vatten
4 påsar blåbärste
1 liten kanelstång
1 stjärnanis
1 apelsin, saften
1 lime, saften
3/4 dl Ljus Sirap
35 cl rödvin
Gör så här:
Koka upp vattnet och lägg i tepåsarna, kanelstång och stjärnanis.
Låt dra i 5-6 minuter.
Ta upp kryddor och tepåsar.
Tillsätt apelsin- och limesaft samt sirap och rör om.
Blanda i vinet och värm, men koka inte.
Häll upp i fyra glas eller muggar och drick direkt.
Antal: ca 60 stycken
Ingredienser:
0,5 gul lök, riven
2 ägg
0,5 dl grädde
1 dl havregryn
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1-2 tsk malen kanel (eller efter smak)
1-2 tsk mejram (eller efter smak)
0,5 krm malen kryddpeppar
1 msk potatismjöl
500 g älgfärs
1 dl vatten
1 tsk honung
Gör så här:
Hacka löken.
Mixa ägg, lök, grädde och havregryn.
Smaksätt med kryddor.
Tillsätt till sist potatismjöl för att binda ihop smeten.
Blanda ihop alla ingredienser till en smet.
Rulla köttbullarna för hand eller använd en spritspåse.
Stek på medelvärme i 3-5 minuter.
Ingredienser:
2 msk svensk senap
1 msk mörk fransk senap
3 msk strösocker
0,5 citron, saften
1 msk rödvinsvinäger
1 msk japansk soja
några stänk worchestersås
0,5 tsk vitpeppar
1 msk vatten
1,5 dl rapsolja (eller majsolja)
1 knippe dill
Gör så här:
Rör ihop alla ingredienser utom dillen och oljan tills sockret lösts upp.
Droppa ner oljan under vispning.
Tycker du att såsen är för tjock, späd med ytterligare lite vatten.
Skär dillen fint och rör ner. Ställ hovmästarsåsen kallt att mogna några timmar.
Jäsning: ca 1 timme + 30 minuter
Ugn: 225 grader, 5-7 minuter
Ingredienser:
Bullar:
1 kuvert saffran
2 msk ljus rom
25 g jäst
2 1⁄2 dl mjölk
1⁄2 dl socker
1⁄2 tsk salt
1 ägg
75 g rumsvarmt smör
ca 7 dl vetemjöl
Fyllning:
ca 100 g rumsvarmt smör
1 dl socker
1 msk flingsalt (eller mer om man vill)
Pensling:
1 ägg, lätt uppvispat
Gör så här:
Blanda saffran och rom i en liten skål.
Rör om och låt stå tills saffranet löst sig helt.
Smula jästen i en bunke.
Värm mjölken till 37 grader och slå över jästen.
Blanda ner socker, salt, ägg och det rumsvarma smöret, skuret i kuber.
Häll även ner saffransvätskan.
Rör ner vetemjölet, men använd bara så mycket som behövs för att degen ska bli knådbar (den ska vara så kladdig som möjligt).
Arbeta degen ordentligt med hjälp av elvispens degkrokar och ställ den sedan att jäsa under duk i ungefär en timme.
Baka ut degen på lätt mjölat bakbord och kavla den till en stor ruta (dela degen i två delar först om den känns ohanterligt stor).
Bred över rikligt med smör med en smörkniv och strö över ett jämnt lager socker.
Smula därefter flingsalt över sockret.
Vik degrutan dubbel, med fyllningen i mitten och skär i två centimeter breda remsor.
Tvinna remsorna och forma dem till en knut.
Lägg bullarna i bullformar på plåt och jäs i ytterligare 30 minuter under duk.
Pensla med lätt uppvispat ägg och grädda i 225 graders värme i 5–7 minuter eller tills bullarna fått en gyllenbrun färg.
Ingredienser:
2 dl ginger ale
1 dl äppelmust
4 cl kanellikör
Gör så här:
Blanda ginger ale med äppelmust.
Toppa eventuellt med en liten skvätt kanellikör.