Foodish

Krusbärskaka

Av Maria - 2023-09-19 18:22

Ugn: 200 grader, 20-25 minuter


Ingredienser:

1 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,25 tsk äkta vaniljpulver
1 ägg
50 g smör
0,5 dl mjölk
1-2 dl krusbär

 

Gör så här:

Skölj och rensa krusbären.

Häll alla torrvaror i en matberedare och kör runt kort så att det blandar sig ordentligt.

Ha i smör i mindre bitar, ägg och mjölk och kör matberedaren snabbt tills allt blandat sig.

Häll smeten i en form, ca 22 cm i diameter.

Tryck ner krusbären i smeten.

Grädda i 20-25 minuter i 200 grader i mitten av ugnen.

Prova med en provsticka, kakan är klar när stickan är torr.

Har du ingen matberedare så kan du vispa ihop ingredienserna med elvisp, se då till att smöret är rumsvarmt.

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

400 g köttfärs

Lite flytande milda, att steka i

5 dl snabbmakaroner, okokta

1 gul lök

Lite malen ingefära

Lite allkrydda

Lite salt

Lite tomatpuré

Lite broccoli, majs, ärter (frysta)


Gör så här:

Koka makaronerna enligt anvisningarna på förpackningen.

Skala, hacka och fräs löken.

Lägg upp på ett fat.

Fräs köttfärsen.

Blanda i lök, tomatpuré och kryddor.

Låt puttra lite.

Tillaga grönsakerna enligt anvisningen på förpackningen.

Blanda köttfärsen och makaronerna i makaronikastrullen.

Servera köttfärsröra med grönsakerna.

Ananas- & persikokaka med kokos

Av Maria - 2023-09-19 15:45

Ugn: 175 grader, ca 1 timme


Ingredienser:

150 g smör

3 ägg

2 dl strösocker

2 1/2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

2 dl kokosflingor + lite till formen

2 skivor avrunnen ananas i skivor (ca 75 g)

2-3 avrunna persikor (ca 100 g)


Gör så här:
Smält smöret.

Vispa ägg och socker pösigt.

Blanda mjöl, bakpulver och kokosflingor.

Rör ner det i äggsmeten växelvis med det avsvalnade smöret.

Häll smeten i en smord och kokosbeströdd form.

Varva fjärdedelar av annanas och klyftor av persikor längs mitten av kakan.

Grädda i nedre delen av ugnen cirka 1 timme.


Lägg över aluminiumfolie efter halva gräddningstiden om kakan ser ut att bli för mörk.

Serveras med fördel tillsammans med en klick lättvispad grädde, gärna smaksatt med lite citronskal.

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
ca 500g kycklinglårfilé
1 zucchini
1 röd paprika
3 vitlöksklyfotr
timjan och rosmarin
1 burk krossade tomater, 400g
1 kycklingbuljongtärning
salt och peppar
pasta av valfri sort
riven parmesanost

 

Gör så här:

Tärna kyckling, zucchini och paprika.

Bryn kycklingen i smör i omgångar, pudra över timjan och rosmarin.

Lägg över i en kastrull. 

Stek grönsakerna tillsammans med hackad vitlök tills den blir mjuk.

Blanda med kycklingen och tillsätt krossad tomat, buljongtärning och vatten (gärna som fått koka ur smakerna från stekpannan). 


Låt puttra ca 10 minuter.

Smaka av med salt och peppar.
Servera med kokt pasta och ev lite riven parmesan.

Antal: 2 personer


Ingredienser:

ris till 2 personer

1 gul lök

Flytande milda att steka i

Salt

Svartpeppar, grovmalen

Paprikapulver

3 dl vispgrädde

1/4-½ hönsbuljongtärning

1 burk hela  tomater i tomatsås

Soja, Colorit

Broccoli til 2 personer


Gör så här:

Koka riset.
Skölj, ansa och dela kycklingen i mindre bitar.
Skala och grovhacka löken.
Fräs löken och kycklingen tillsammans i ett stekjärn/stekgryta.
Häll i sparsamt med salt, peppar och paprikapulver.
Häll i grädden, smula ner buljongtärningsbiten och rör om.

Låt rätten småputtra ett tag.
Hacka tomaterna i mindre bitar. Häll i hela burkinnehållet i kycklingröran.
Använd Colorit till att ge grytan en aptitlig färg.
Låt grytan småputtra tills kycklingen är klar rakt igenom. Smaka ev. av med mer kryddor.
Koka broccolin.
Servera kycklinggrytan med kokt ris och broccoli.

Ovido - Quiz & Flashcards