Antal: 4-8 bröd
Ingredienser:
4 dl vetemjöl + 2 dl mjöl till utbakningen
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
3 dl tjock yoghurt på burk
Gör så här:
Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke.
Tillsätt yoghurten och rör till en smidig deg.
Ta upp degen på ett välmjölat bakbord med hjälp av en sked eller slickepott.
Dela den i 4-8 delar.
Platta ut till halvcentimeter tjocka kakor och vänd i mjölet.
Lägg dem på välmjölat bakplåtspapper.
Grilla på hett grillgaller, 1-3 minuter.
Servera till basilikasalsa och grillade grönsaker.
Servera som tillbehör på grillbuffén med basilika- och vitlökssalsa.
Antal: 2-15 portioner
Ingredienser:
2 dl vatten
1 dl ris
1 krm salt
4 dl vatten
2 dl ris
½ tsk salt
11 dl vatten
5 dl ris
1 tsk salt
7½ dl ris
1.5 liter vatten
2 tsk salt
Gör så här:
Ungefärliga koktider:
Långkornigt ris ca 20 min specialbehandlat långkornigt ris - matris ca 25 min jasminris 10-25 min basmatiris 10-20 min avorioris ca 25 min råris ca 40 min, halva tiden om det får ligga i kallt vatten några timmar specialbehandlat råris -fullkornsris ca 25 min.
Se dessutom resp förpackning
1 dl okokt ris sväller vid kokning till 3-4 dl.
Specialbehandlat ris och basmatiris blir torrt och klibbfritt.
Långkornigt ris, jasminris och avorioris blir lite klibbiga.
Passar till risotto och asiatiska rätter.
Utmärkta att äta med pinnar.
Obs!
Tag den större vattenmängden till specialbehandlat långkornigt ris.
Koka upp vattnet i en kastrull eller gryta.
Skölj riset om det behövs.
Häll i ris och salt.
Koka upp, rör om och lägg på lock.
Koka riset på svag värme utan att lyfta på locket eller röra om.
Koktid, se marginalen och resp förp.
Ris som ska vara torrt är färdigt när vattnet kokat in och det blivit små gropar i riset.
I mikrovågsugn:
Lämpligt för högst 4 portioner.
Följ ugnens bruksanvisning.
Ugnskokt ris (15 personer):
Ugnstemperatur 200ºC.
Större mängd ris är praktiskt att koka i ugnen i ugnslångpanna med raka kanter (ca 30x40 cm).
Tag den större vattenmängden till specialbehandlat ris.
Sätt på ugnen.
Lägg riset i långpannan.
Koka upp vatten och salt i en kastrull.
Sätt in långpannan i mitten av ugnen och häll på det kokande vattnet.
Täck med en bakplåt.
Koka riset, men öka koktiden med ca 5 min.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
5 dl vatten
2 dl socker
2-3 kvistar färsk rosmarin
½ dl citronsaft
1 äggvita
½ liter färska hallon
Gör så här:
Koka upp vatten och socker med det mesta av rosmarinen.
Sjud i 5-10 minuter.
Låt svalna.
Ta upp rosmarinen som kokat med sockerlagen.
Rör i citronen.
Hacka den rosmarin som återstår och rör ner i sockerlagen.
Vispa äggvitan hårt och rör försiktigt ner i sockerlagen.
Ställ i plastbunke i frysen.
Kör med stavmixer efter ca en timme så att allt rörs om ordentligt.
Upprepa efter ett par timmar.
Servera med färska hallon.
Tips!
Citron innehåller stora mängder C-vitamin, frossa och njut!
En sorbet som passar lika bra mellan rätterna som till efterrätt.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Kycklingburgare:
500-600 g kycklingfilé
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
2 äggulor
1 dl riven ost
Salt
Peppar
Smör eller kokosfett att steka i
Chilimajonnäs:
2 äggulor
1-1½ dl neutral rapsolja
1 tsk vitvinsvinäger
Ev. 1 tsk fransk senap
½ tsk chilipulver
1 vitlöksklyfta
Tillbehör:
Salladsblad
Rädisor
Gör så här:
Kycklingburgare:
Dela kycklingen och löken i mindre bitar och lägg ner bitarna tillsammans med vitlök i en matberedare. Kör på full effekt tills allting har blandats och liknar en färs.
Tillsätt äggulor och ost och blanda ordentligt.
Salta och peppra.
Chilimajonnäs:
Se till att ägg och olja har samma temperatur när du ska göra majonnäsen.
Vispa äggulorna någon minut med vinäger och ev. fransk senap.
Använd helst en elvisp.
Häll sedan i oljan droppvis tills majonnäsen börjar tjockna.
När den gått ihop kan man häll lite snabbare.
Smaka av med chili, riven eller pressad vitlök, salt och peppar.
Stek kycklingburgarna på medelvärme i fettet.
Se till att de blir helt genomstekta.
Servera med majonnäs, salladsblad och rädisor.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
ca 1 kg kall kokt potatis, gärna färskpotatis
10 cornichoner
1 rödlök
1 kruka persilja
3 dl gräddfil
1 dl majonnäs
1 msk dijonsenap
Salt
Svartpeppar
Gör så här:
Skala eller borsta och skölj potatisen och koka den.
Låt svalna och skär den i bitar.
Skiva cornichonerna.
Skala och hacka löken.
Hacka persiljan.
Blanda gräddfilen med majonnäs och senap.
Smaksätt med salt och peppar.
Vänd ner potatis, chornichoner, lök och persilja i såsen.