Foodish

Crispy chili beef

Av Maria - 2024-05-17 16:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

500 g lövbiff
1 msk japansk soja
1 msk torr sherry (eller torrt vitt vin)
1,5-2 dl majsstärkelse
3 dl neutral matolja, till fritering 
2 krukor thaibasilika
2-4 röda chilifrukter, i tunna skivor
1 röd paprika, tunt strimlad
3 salladslökar, i 3 cm bitar

Woksås:
ca 5 cm färsk ingefära, riven
3 klyftor vitlök, rivna
4 msk japansk soja
3 msk strösocker
2 msk risvinäger
2 msk torr sherry (eller vitt vin)
1 tsk sesamolja
1 tsk majsstärkelse
2 msk ketchup

Till servering:
4 port jasminris, nykokt
 
Gör så här:
Blanda alla ingredienser till woksåsen.
Skiva köttet i tunna strimlor.
Blanda 1 matsked soja med sherry och häll över köttet.
Blanda väl och låt stå i 5 minuter.
 
Häll sedan på majsstärkelse och vänd runt så alla köttbitar täcks av stärkelsen.
Skaka av överflödig stärkelse.
 
Hetta upp en wok med olja i.
Låt den bli 180 grader.
Plocka basilikabladen och fritera snabbt i olja.
Låt rinna av på trippelt hushållspapper.
Fritera köttet, en tredjedel åt gången och låt det bli frasigt och krispigt.
Det ska vara lite mörkare än gyllene i färgen.
Ta upp från oljan och låt droppa av på galler eller trippelt hushållspapper.
När allt kött är friterat, häll bort all olja från pannan utom cirka 2 matskedar.
Hetta upp pannan tills den nästan ryker.
Tillsätt chili, paprika och salladslök i pannan och fräs i 1 minut.
Häll på såsen och låt tjockna, det tar några sekunder.
Lägg tillbaka köttet i pannan tillsammans med thaibasilkablad och låt bli genomvarmt och allt kött täckt av den goda såsen.
Servera genast med ångande nykokt ris.

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 schalottenlök
1 klyfta vitlök
2,5 dl svenska kvarngryn (eller andra goda gryn men då kan koktiden bli annan)
1 dl torrt vitt vin
5 dl kycklingbuljong (eller annan valfri buljong) 

50 g Västerbottensost
200 g svamp
olivolja
smör
salt


Gör så här:

Skala och finhacka schalottenlök och vitlök.

Fräs lök, vitlök och gryn i olivolja i en vid kastrull.

Häll i vinet och låt det koka i en minut.
Tillsätt ca 2,5 dl av buljongen.

Koka ”grynotton” på låg temperatur och rör om hela tiden.

Späd vartefter med den resterande buljongen.

Riv västerbottensosten.

Tillsätt osten efter ca 12 minuter, när grynen har ett lätt tuggmotstånd och smaka av med salt.
Ansa och bryn svampen i olja till fin brynt färg och smaka av med salt.

Lägg upp ”grynotton” och toppa med den goda svampen.

Korv Stroganoff

Av Maria - 2024-05-16 15:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

500 g falukorv
1 gul lök
smör, till stekning (eller margarin)
3 msk tomatpuré
2 tsk dijonsenap 

2 dl grädde
salt
peppar
persilja, hackad


Gör så här:

Dra av skinnet på falukorven och skär den 1/2 cm tjocka bitar.

Skala och hacka löken.

Låt fettet bli ljusbrunt i en panna.

Bryn korv och lök.

Tillsätt tomatpuré, dijonsenap och rör om.

Späd med grädde.
Smaksätt med salt och peppar.

Koka ett par minuter.

Rör i hackad persilja efter smak.
Servera med ris, kokt potatis, råris, quinoa eller pasta och en grönsallad.
Matsortera dina lökskal till återvinning och njut av din Korv Stroganoff!

Nikkaluoktasoppa

Av Maria - 2024-05-16 09:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

250 g nötfärs
350 g vitkål
1 msk smör
2 msk senap (stark söt)
2 msk tomatpuré 
1 lagerblad
2 hönsbuljongtärningar
12 dl vatten
1 purjolök
1 msk soja (kinesisk)
1 tsk salt
svartpeppar, nymald

Servering:
1 dl persilja
bröd
smör
 
Gör så här:
Bryn färsen i smör.
Lägg i senap, tomatpuré, lagerblad, smulade buljongtärningar och fräs ihop.
Slå på vattnet och låt koka upp.
Strimla kålen och skär purjolöken i skivor.
Lägg i kål och purjolök.
Låt puttra ca 10 minuter, kålen ska fortfarande vara spänstig.
Häll i soja och smaka av med salt och nymald svartpeppar.
Lägg upp soppan i skålar.
Hacka persiljan och strö över.
Servera med bröd och smör.

Antal: 4 ´portioner


Ingredienser:

600 g kycklinglårfilé, i munsstora bitar
2 klyftor vitlök, finhackade
1 gul lök, i små båtar (stor)
1 röd paprika, i munsstora bitar
250 g broccoli, i små buketter och stam skivad 
4 dl crème fraîche
2 dl sweet chilisås
1 dl vatten
0,5 limefrukt, pressad saft
1 msk fisksås (eller japansk soja)
1 knippe färsk koriander, hackad (eller persilja)
neutral rapsolja, att steka i
salt
peppar

Till servering:
4 port jasminris
sriracha
 
Gör så här:
Fräs kycklingen i lite olja i en tjockbottnad gryta till den fått fin färg.
Lägg över på en tallrik och ställ åt sidan.
Fräs vitlök, lök och paprika i några minuter i olja i grytan.
Tillsätt crème fraiche, sweet chili, limesaft och fisksås och låt få ett uppkok.
Lägg i broccoli och den stekta kycklingen.
Låt puttra i 3 minuter. Smaka av med ev mer lime, fisksås, salt och peppar.
Strö på hackad koriander eller persilja och servera den goda kycklinggrytan med nykokt jasminris och sriracha för de som vill ha lite hetta.
Ovido - Quiz & Flashcards