Foodish

Laxrullar med wasabi

Av Maria - 2024-09-03 16:45

Antal: 12 stycken


Ingredienser:

300 g rökt, skivad lax

1 dl kesella (10%)

½ tsk wasabipasta

½ dl hackad färsk dill och gräslök

1 tsk pressad citronsaft

Salt

Peppar


Garnering:

½ dl rostade sesamfrön eller furikakekrydda (finns i välsorterade hälsokostaffärer)


Gör så här:

Lägg laxskivorna omlott på en bit plastfolie så att de bildar en rektangel på ca 25x20 cm.
Blanda kesella, wasabi, hackade örter och citronsaft i en skål.

Smaka av med salt och peppar.
Bred fyllningen på laxskivorna och rulla försiktigt ihop dem till en rulle.

Täck rullen med plastfolien och ställ i frysen  i ca 30 minuter.
Rosta sesamfrön i en torr panna.

Ta ut laxrullen och rulla dem i sesamfrön eller furikakekrydda.
Skär rullen i 1 cm tjocka skivor och lägg upp på ett serveringsfat.

Enkel skogsbärssylt

Av Maria - 2024-09-03 16:30

Mängd: ca 5 dl


Ingredienser:

1 vaniljstång

200 g frysta björnbär

200 g frysta hallon och blåbär

4 dl råsocker


Gör så här:

Halvera vaniljstången på längden.

Lägg den i en kastrull och tillsätt bär och socker.
Låt sylten koka kraftigt ca 15 minuter, skumma eventuellt.

Häll sylten i en varm, rengjord burk att kallna.

Lax med spenattäcke

Av Maria - 2024-09-03 16:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

600 g laxfilé

1 msk olivolja

2 dl fryst spenat, ca 150 g

2 dl grädde

Salt

Vitpeppar

1 dl riven parmesanost

6 tomater


Garnering:

25 pinjenötter


Gör så här:

Sätt ugnen på 175°C.

Häll lite olivolja i en ugnsfast form.

Lägg i laxfilén.
Koka ihop spenat och grädde i en kastrull.

Smaka av med salt och peppar.

Häll spenatsåsen över laxen och strö på parmesanost.
Dela tomaterna i halvor och placera runt laxen.

Strö på salt och peppar på  tomaterna.
Sätt in i ugnen i ca 20 minuter eller tills laxen är genomstekt.
Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna och strö över fisken.

Muskovadobrownies

Av Maria - 2024-09-03 15:15

Antal: ca 24 bitar


Ingredienser:

250 g smör

350 g mörk choklad (70%)

3 ägg

5 dl mörkt muskovadosocker

1 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

1 krm salt


Garnering:

ev. florsocker


Gör så här:

Sätt ugnen på 175°C.

Smält smöret i en kastrull.

Bryt chokladen i bitar och lägg i kastrullen.

Rör tills chokladen smält.
Vispa upp äggen i en bunke.

Tillsätt sockret och vispa till en blank smet.
Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt.

Rör ner mjölblandningen och chokladen i äggvispet.
Häll smeten i en form, ca 20x30 cm, klädd med bakplåtspapper.

Grädda mitt i ugnen ca 35 minuter.

Låt kakan kallna i formen.

Skär den i rutor och pudra eventuellt över florsocker.

Jordgubbsbakelser

Av Maria - 2024-09-03 13:30

Antal: 4 portioner

Ugn: 175 grader, ca 20 minuter


Ingredienser:

100 g marsipan

½ dl strösocker

1 vispad äggvita

100 g mörk choklad

2 dl färdig vaniljkräm

ca 16 jordgubbar


Gör så här:

Riv marsipanen och blanda med socker och äggvita.

Tryck ut 4 knubbiga plattor på ett bakplåtspapper och grädda i ca 20 minuter i 175 grader tills de har gått fin färg.

Låt bottnarna kallna.

Smält chokladen i vattenbad och pensla den på bottnarna.

Bre på ett lager med vaniljkräm ovanpå och stick ner skivade jordgubbar.


Köksalmanack, 2011

Ovido - Quiz & Flashcards