Foodish

Rökig kyckling i tomat

Av Maria - 2023-06-24 20:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

hel kyckling
tomater
2 msk olivolja eller annan olja
2 tsk röksalt
1 krm svartpeppar
0.5 dl olja, t ex olivolja
skivad gul lök
skivade vitlöksklyftor
skivad chili
grönsaksbuljongtärning
1 dl vatten

 

Gör så här:

Börja med att skålla tomaterna.

Skär ett kryss på varje tomat och lägg dem i lättsaltat kokande vatten cirka 30 sekunder eller tills tomatskalet börja släppa i kryssen.

Ta upp dem med hålslev, skölj dem i kallt vatten och ta bort skalen.

Skär tomatköttet i bitar.



Stycka kycklingen i åtta eller tio delar.

Hetta upp lite olja i en gryta och bryn hälften av kycklingdelarna runt om på stark värme.

Salta med röksalt och peppra.

Gör likadant med resten av kycklingdelarna.

Lägg de brynta kycklingdelarna åt sidan.


Hetta upp resterande olja i grytan.

Fräs lök och chili några minuter.

Tillsätt tomatbitar, grönsaksbuljong och vatten.

Rör om och låt koka tills buljongtärningen löst sig i vätskan.

Lägg i kycklingdelarna.

Lägg på ett lock och koka på svag till medelstark värme 25-30 minuter.


Servering
Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt, vanligt eller röksalt, och peppar.

Servera med ris, gärna grönsaksris.

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
340 g pasta

240 g bacon
1 st rödlök
100 g morötter
2 krm grovmalen svartpeppar
2 dl crème fraiche
1 dl vatten
2 msk dijonsenap
½ tsk vitvinsvinäger
1 st vitlöksklyfta
½ st blomkål


Gör så här:
Koka pasta enligt anvisningarna på förpackningen
Strimla bacon och lök. Skala och finhacka morötterna.
Fräs bacon, lök och morot i 5-10 min och krydda med peppar.
Rör i crème fraiche, vatten, senap, vitvinsvinäger och pressad vitlök.

Hacka blomkålen fint och rör i den precis innan servering.

"Vita" frukostbröd (LCHF)

Av Maria - 2023-06-23 20:00

Antal: 9 stycken

Ugn: 175 grader, 20-25 minuter


Ingredienser: 
Torra ingredienser:
200 g mandelmjöl (4 dl)
15 g pofiber (3/4 dl)
60 g solrosfrön (1 dl)
60 g sesamfrön utan skal (1 dl)
1 tsk bakpulver
½ tsk salt

Övrigt:
½ dl grädde
3 ägg
20 g smält smör (1,5 msk)

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Tillsätt alla torra ingredienser i en bunke och blanda väl. 
Tillsätt övriga ingredienser och blanda till en fast smet. 
Lägg ett bakplåtspapper i en ugnsform eller en plåt med hög kant och bred ut smeten så att den blir ca 1½ cm hög.

Eftersom det är bakpulver i smeten kommer brödet bli lite tjockare under gräddningen så om man vill ha det lite tunnare går det givetvis bra att breda ut smeten mer.
Grädda i mitten av ugnen i 20-25 min så att brödet får en gyllenbrun färg (min mobilkamera återger inte färgen särskilt bra).

Ta ut brödet och dela upp det i 3x3 bitar med en kniv och låt svalna.

Päronkaka (Glutenfri)

Av Maria - 2023-06-23 06:15

Antal: 8-10 bitar

Ugn: 175 grader, ca 45 minuter


Ingredienser:

Inkokta päron:

6 små päron

5 dl socker

1 msk kanel

Vatten så att det täcker


Kakan:

3 dl strösocker

4 ägg

100 g smör, ev. laktosfritt

1 dl mjölk, ev. laktosfri

2-4 klumpar syltad ingefära

1 dl majsmjöl

1 dl rismjöl

1 dl mandelmjöl

1 dl potatismjöl

1½ msk fiberhusk

2 tsk bakpulver

2 tsk mald ingefära

1 msk vaniljsocker

2 tsk kanel


Till formen:

Smör, ev laktosfritt

Mandelmjöl


Potatismjöl att vända päronen i


Gör så här:

Skala päronen men spara skaftet.

Mät upp socker och kanel i en stor kastrull som rymmer alla päron.

Häll i vatten och koka päronen på medelvärme 20 minuter.

Låt dem sedan svalna i lagen.


Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa socker och ägg pösigt, låt det ta tid.

Smält smöret och kyl av det med mjölken.

Skär ingefäran i mycket små bitar och blanda med smöret.

Blanda de torra ingredienserna.

Vänd ner mjölblandningen i äggsmeten och tillsätt sedan smörblandningen.

Rör varsamt till en jämn smet.

Smörj och bröa en avlång bakform med mandelmjöl.

Låt päronen rinna av på hushållspapper och mjöla dem lätt med potatismjöl.

Häll smeten i formen och placera så många päron som får plats i den.

Grädda mitt i ugnen, ca 45 minuter.


Tips!

Trä en grillpinne igenom överdelen av päronen och låt den vila på bakformens kortsidor så riskerar inte päronen att välta eller drunkna i kakan.

Lirka ut grillpinnen efter gräddningen.

Kycklingburgare (LCHF)

Av Maria - 2023-06-22 20:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

500-600 g kycklingfilé

1 liten gul lök

2 vitlöksklyftor

2 äggulor

1 dl riven ost

Salt

Peppar

Smör eller kokosfett att steka i


Gör så här:

Dela kycklingen och löken i mindre bitar och lägg ner bitarna tillsammans med vitlök i en matberedare.

Kör på full effekt tills allting har blandats och liknar en färs.

Tillsätt äggulor och ost och blanda ordentligt.

Salta och peppra. 

Stek kycklingburgarna på medelvärme i fettet. 

Se till att de blir helt genomstekta.

Ovido - Quiz & Flashcards