Foodish

Krämig potatissallad

Av Maria - 2024-07-18 14:45

Antal: 8 portioner


Ingredienser:

1 1/4 kg färskpotatis, vältvättad

1 knippe salladslök

1 liten knippa dill

1½ dl majonnäs

1½ dl crème fraiche

2 msk äppelcidervinäger

2 msk kapris

1/4-½ tsk salt

2 krm nymalen svartpeppar


Gör så här:

Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten ca 15 minuter.

Ansa och skiva löken.

Hacka dillen.

Blanda majonnäs och crème fraiche i en bunke.

Blanda i vinäger.

Blanda i salladslök, dill och kapris.

Salta och peppra.

Häll av den kokta potatisen och ånga av den noga.

Vänd ner den varma potatisen i såsen.

Getsostfyllda daldlar med bacon

Av Maria - 2024-07-18 14:30

Antal: 25 stycken

Ugn: 225 grader, ca 10-12 minuter


Ingredienser:

ca 100 g chévreost

25 urkärnade dadlar

9 skivor bacon

tandpetare


Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Skär bort kanterna på osten med en osthyvel.

Fyll dadlarna med osten med hjälp av en tesked.

Dela baconskivorna i 3 delar.

Linda bacon runt varje fylld dadel.

Fäst med en tandpetare.

Lägg dadlarna i en ugnssäker form.

Sätt formen mitt i ugnen 10-12 minuter.

Antal: ca 30 stycken

Ugn: 200 grader, ca 15 minuter


Ingredienser:

2 tsk pofiber

3 dl glutenfri mjölmix

1 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

1 tsk bikarbonat

2 tsk ljus sirap

100 g kallt smör


Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Blanda ihop alla ingredienser till en deg.

Dela upp degen i två bitar och forma varje bit till en boll.

Rulla ut bollarna till två längder och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

Platta till längderna först med fingrarna och sedan med baksidan av en gaffel.

Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 15 minuter.

Skär upp längderna på snedden i ca 2 cm breda bitar.

Låt kakorna svalna på plåten.

Kycklingsallad (LCHF)

Av Maria - 2024-07-18 08:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 färdiggrillad kyckling

1 stånd sparris

1 gurka

3 msk olivolja

1 msk vit balsamvinäger

1 tsk kardemummafrön

Salt

Peppar

1 rödlök

1 ask cocktailtomater

200 g fetaost

Salladsblad

Olivolja

Flingsalt


Gör så här:

Dela kycklingen i bitar, lagom stora för en sallad.

Dela sparrisarna och koka dem lätt.

Häll sedan kallt vatten på dem.

Dela gurkan och dela den på längden.

Skrapa ur kärnhuset med en sked och skär sedan gurkan i små båtar.

Lägg gurkbitarna i en skål och häll över olivolja och vinäger.

Mortla kardemumman och strö över gurkan.

Rör runt och salta och peppra lite.

Skär rödlöken i skivor, cocktailtomaterna i halvor och fetaosten i kuber.

Lägg sallad på tallrikar och fördela sedan kycklingen, sparrisen, gurkan, rödlöken och fetaost.

Ringla gärna mer olivolja över och strö över lite flingsalt.

Auberginepasta med rostbiff

Av Maria - 2024-07-18 08:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

4 portioner pasta, gärna tagliatelle

1 aubergine

2 msk olja

1 dl ajvar relish

2 1/2 dl matlagningsgrädde

1 tsk timjan

Salt

Peppar

1 kruka basilika

300 g rostbiff i skivor


Gör så här:

Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.

Tärna auberginen.

Stek tärningarna i oljan så de får lite färg.

Rör ner ajvar relish, grädde och timjan.

Låt det koka några minuter.

Smaka av med salt och peppar.

Grovhacka basilikan och vänd ner i såsen.

Blanda såsen med pastan och servera rostbiffen till.

Ovido - Quiz & Flashcards