Foodish

Buljongkokt örtkyckling

Av Maria - 2023-11-03 14:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

4 kycklingfiléer
5 dl vatten
1 dl vitt vin
2 hönsbuljongtärningar
2 tsk torkad timjan
1 lagerblad

Sås:

2,5 dl av buljongen
1 dl lätt crème fraiche
1 1/2 msk maizena redning
salt och peppar

 

Gör så här:

Koka upp vin, vatten, buljongtärningar och timjan i en stor kastrull.

Lägg ner kycklingfiléerna och låt koka 15-20 minuter, beroende på filéernas storlek.

Häll 2 1/2 dl av buljongen från kycklingkoket i en separat kastrull.

Tillsätt crème fraiche och maizena redning och låt koka på låg värme några minuter tills såsen tjocknat. Servera kycklingen med såsen, kokt ris och en grönsallad.

Vinbär- & hallonpaj

Av Maria - 2023-11-03 14:45

Antal: 6 portioner

Ugn: 225 grader, 20-25 minuter


Ingredienser:
5 dl vinbär och hallon (rensade)
1 msk potatismjöl
125 gram smör
3 dl vetemjöl
1 1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Häll de sköljda och rensade bären i botten på en pajform.

Pudra över potatismjölet och rör om lite försiktigt bland bären.

Blanda, mjöl, socker och vaniljsocker i en bunke.

Tillsätt smöret i kuber och knåda ihop en deg med fingrarna.

Klicka ut degklumpar över bären så att de täcks helt.

Grädda i ugnen i 20-25 minuter.

Servera vaniljglass eller vispad grädde till.

Fisk i curry

Av Maria - 2023-11-03 09:45

Antal: 3-4 portioner


Ingredienser:
400 gram sejfilé
1 lite gul lök
2 vitlöksklyftor
2 morötter
1 msk olja
1 msk curry
1 burk kokosmjölk (400 ml)
1/2 dl vatten
2 hönsbuljongtärningar
2 msk mango chutney
2 tsk majsstärkelse (maizena)
ca 150 g blandade gröna grönsaker

 

Gör så här:

Skala och hacka lök och vitlök.

Skala och skär morötterna i tunna slantar.

Fräs lök och vitlök i oljan i några minuter.

Tillsätt curryn och rör om.

Tillsätt kokosmjölk, vatten, buljongtärningar och mango chutney.

Låt koka ca 5 minuter.

Red av med maizena utrört i lite vatten.

Tillsätt fisken, skuren i bitar.

Tillsätt även morötter och grönsakerna (tex en blandning av ärtor, sockerärtor och broccoli).

Låt sjuda ca 5 minuter, under lock, tills fisken är färdig.

Servera ris till.

Kycklinggratäng med fetaost

Av Maria - 2023-11-03 08:45

Antal: 4 portioner

Ugn: 200 grader, ca 20 minuter


Ingredienser:
4 kycklingfiléer
olja till stekning
2 dl crème fraiche
200 gram fetaost
pressad saft från en ½ citron
4-5 potatisar
1-2 morötter
1 liten purjolök
2 vitlöksklyftor
salt och peppar

 

Gör så här:
Skär filéerna i mindre bitar och stek dem gyllenbruna i olja i en het panna.

Salta och peppra.

Mosa fetaosten och blanda med crème fraichen.

Smaksätt med citronsaft och lite salt och peppar
Skala och skär potatisen och morötterna i tärningar, ca 1x1 cm.

Skala och hacka vitlöken och strimla purjolöken.

Sätt ugnen på 200 grader.
Hetta upp olja i en stekpanna och stek potatis- och morotsbitarna gyllenbruna.

Tillsätt purjolök och vitlök och stek ytterligare någon minut.

Lägg potatisblandningen i botten på en eldfast form.

Lägg kyckligen ovanpå, toppa med fetaröran.

Grädda i ugnen i ca 20 minuter.

Servera med en sallad.

Antal: 2 portioner


Ingredienser:

250 g kassler
300 g potatis
1/2 paprika
1/3 liten gurka
1 röd färsk lök
1/2 msk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
2 msk olivolja
salt och svartpeppar

 

Gör så här:
Koka potatisen och låt den svalan.

Strimla rödlöken tunt.

Skär gurkan och paprikan i små tärningar.

Blanda allt i en skål.

Blanda samman senap, vinäger och olja i en skål.

Krydda med salt och peppar efter smak.

Häll dressingen över potatissalladen och blanda.

 

Skär kasslern i skivor.

Stek i het grillpanna och servera potatissalladen till.

Ovido - Quiz & Flashcards