Foodish

Grillspett

Av Maria - 2024-07-04 13:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
200 g kyckling, skinn och benfri

200 g fläskfilé

200 g ryggbiff

100 g smakrik korv

4 små lökar

4 fasta champinjoner

Allround rub

16 st grillspett av trä, blötlagda


Gör så här:

Skär köttet och grönsakerna i fina bitar.

Trä upp allt på spett, använd dubbla pinnar så att spetten håller sig raka och fina.

Smaksätt med rubben, gnid in kryddorna ordentligt och grilla sedan på medelvarm grill.

Servera spetten med grillade grönsaker och aioli.

Choklad- & avokadomousse (LCHF)

Av Maria - 2024-07-04 12:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
3 mogna avokador

3 msk kokosmjölk

1 msk sötning (honung eller sukrin)

1 msk snabbkaffepulver

200 g mörk choklad, ca 70%

Några myntablad


Gör så här:
Gröp ur avokadorna och lägg fruktköttet i en matberedare med kniven monterad.

Tillsätt kokosmjölk, sötning, kaffepulver och vaniljpulver.

Kör till en jämn smet.

Smält chokladen över vattenbad eller i mikron.

Låt chokladen svalna i 5 minuter och häll sedan ner den bland avokadosmeten.

Fördela i fyra skålar och dekorera med myntablad.

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

½ purjolök

3 msk smör-&rapsolja oliv

130 g färsk spenat

400 g kokt matvete

250 g frysta gröna ärter

1 ägg

2 dl panko (japansk ströbröd)

1 tsk salt

1 krm svartpeppar


Ostkräm:

1 dl gräddfil

150 g vitost, krämig hel bit


Tillbehör:

4 hamburgerbröd

Saltgurka

Rostas lök

Tomat


Gör så här:

Skiva purjon tunt och fräs mjuk i 1 msk smör-&rapsolja med hälften av spenaten.

Skölj matvetet och mixa i en matberedare till en tjock smet tillsammans med purjofräs, ärter, ägg, hälften av ströbrödet, salt och peppar.

Forma åtta biffar och vänd i resten av ströbrödet.

Ställ kallt i ca 1 timme.

Mixa ihop gräddfil, ost och ca 30 g finskuren spenat i en matberedare.

Stek biffarna gyllene i smör-&rapsolja i en stekpanna ca 3 minuter på varje sida.

Servera burgarna i bröden med ostkrämen, resten av spenaten och tillbehören.

Varmrökt lax med gurksallad

Av Maria - 2024-07-04 08:00

Antal: 4 portioner

Ugn: 200 grader, 10-15 minuter


Ingredienser:

800 g varmrökt lax

 

Gurksallad:

½ dm stor, grovriven gurka
1½ dl gräddfil
½ dl lättmajonnäs
pressad vitlöksklyfta
1 dl hackad gräslök eller dill
1 krm salt
½ krm peppar
800 g kokt potatis
250 g kokta sockerärtor

 

Gör så här:

Värm eventuellt fisken i ugnen i 200°, 10-15 minuter.

Lägg den rivna gurkan på ett hushållspapper så att det mesta av gurksaften sugs upp.

Blanda gräddfil, majonnäs, vitlök och färska örter.

Smaka av med salt och peppar.

Rör ner gurkan.

Bena ur fisken och ta bort skinnet.

Servera den med sallad, potatis och sockerärter. 

Ört- & vitlöksmajonnäs

Av Maria - 2024-07-04 06:45

Antal: 8 portioner


Ingredienser:

2 äggulor

2 tsk rödvinsvinäger

2 tsk dijonsenap

6-6½ dl neutral olja

Salt

1 dl hackade färska örter

2-3 vitlöksklyftor, finhackade


Gör så här:

Vispa äggulor, rödvinsvinäger och senap.

Droppa i oljan i en fin stråle och vispa kraftigt under tiden.

Smaka av med salt.

Vänd ner örter och vitlök i majonnäsen, eller mixa ner dem med en stavmixer.

Ovido - Quiz & Flashcards