Antal: 4-6 portioner
Ingredienser:
420 g färdig inlagd sill (5 minuter sill)
2 dl crème fraiche
½ tsk stött kummin
2 msk hackad dill
Rivet skal av ½ citron
1 msk kryddat brännvin
Gör så här:
Låt sillen rinna av.
Blanda försiktigt crème fraiche med kummin, dill och citronskal.
Vänd ner sillen och smaka av med kryddat brännvin.
Ställ sillen i kyl, gärna några timmar, så smakerna hinner blandas.
Sillen är hållbar i kylen 3-4 dagar.
Dekorera sillen med lite extra plockad dill och finrivet citronskal.
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
6 päron, hårda
1 liter vatten
6 dl strösocker
225 g frysta frysta lingon
2 kanelstänger
1 citron, saft
40 g färsk ingefära, fint skivad
4 stjärnanis
3 dl vispgrädde
1 msk strösocker
2 droppar bittermandelarom
Gör så här:
Koka upp vatten, socker och en av smaksättningarna.
Skala päronen men behåll skaftet.
Låt päronen sjuda i lagen 20–30 min tills de blivit mjuka, vänd dem då och då.
Ta kastrullen från värmen och låt päronen svalna i lagen.
Mandelgrädde:
Kyl grädden 15 min i frysen.
Vispa grädden med strösocker och bittermandelessens.
Antal: 6 bufféportioner
Ingredienser:
200 g rödkål
1 liten rödlök
100 g grönkål
1 äpple
1 dl gräddfil
1 dl majonnäs, gärna Hellmann´s
½ msk dijonsenap
1 tsk sesamolja
Salt
Svartpeppar
Gör så här:
Strimla rödkål och lök tunt, gärna med mandolin.
Riv grönkålsbladen i små bitar.
Skär äpplet i tändsticksstora strimlor.
Rör ihop gräddfilen med majonnäs, senap och sesamolja, smaka av med salt och peppar.
Vänd ihop grönsakerna med såsen och lägg upp i en serveringsskål.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
3 msk dijonsenap
2 msk strösocker
2 msk röd- eller vitvinsvinäger
1-2 sambal oelek
1 vitlöksklyfta, finhackad
1½ dl rapsolja
Salt
Malen vitpeppar
Ev. lite vatten
Gör så här:
Vispa ihop dijonsenap, socker, vinäger, sambal oelek och vitlök.
Droppa i oljan i en stråle och vispa kraftigt under tiden.
Smaka av med salt och peppar.
Späd eventuellt dressingen med några droppar vatten.
Cajunköket hör hemma i den amerikanska södern.
Dressingen är god till burgare, lax eller räkor.