Foodish

Brännvinssill med dill & citron

Av Maria - 2025-04-13 05:30

Antal: 4-6 portioner


Ingredienser:
420 g färdig inlagd sill (5 minuter sill)

2 dl crème fraiche

½ tsk stött kummin

2 msk hackad dill

Rivet skal av ½ citron

1 msk kryddat brännvin


Gör så här:
Låt sillen rinna av.

Blanda försiktigt crème fraiche med kummin, dill och citronskal.

Vänd ner sillen och smaka av med kryddat brännvin.

Ställ sillen i kyl, gärna några timmar, så smakerna hinner blandas.

Sillen är hållbar i kylen 3-4 dagar.

Dekorera sillen med lite extra plockad dill och finrivet citronskal. 

Inkokta päron

Av Maria - 2025-04-12 19:15

Antal: 6 portioner


Ingredienser:

Inkokta päron:

päron, hårda
1 liter vatten
6 dl strösocker

 

Smaksättning lingon:

225 g frysta frysta lingon
kanelstänger

 

Smaksättning ingefära:

citron, saft
40 g färsk ingefära, fint skivad
stjärnanis

 

Mandelgrädde:

3 dl vispgrädde
1 msk strösocker
2 droppar bittermandelarom

 

Gör så här:
Koka upp vatten, socker och en av smaksättningarna.

Skala päronen men behåll skaftet.

Låt päronen sjuda i lagen 20–30 min tills de blivit mjuka, vänd dem då och då.

Ta kastrullen från värmen och låt päronen svalna i lagen.

 

Mandelgrädde:
Kyl grädden 15 min i frysen.

Vispa grädden med strösocker och bittermandelessens.

Coleslaw med grönkål & äpple

Av Maria - 2025-04-12 05:30

Antal: 6 bufféportioner


Ingredienser:

200 g rödkål
1 liten rödlök
100 g grönkål
äpple
1 dl gräddfil
1 dl majonnäs, gärna Hellmann´s
½ msk dijonsenap
1 tsk sesamolja
Salt

Svartpeppar

 

Gör så här:

Strimla rödkål och lök tunt, gärna med mandolin.

Riv grönkålsbladen i små bitar.

Skär äpplet i tändsticksstora strimlor.

Rör ihop gräddfilen med majonnäs, senap och sesamolja, smaka av med salt och peppar.

Vänd ihop grönsakerna med såsen och lägg upp i en serveringsskål.

Cajundressing

Av Maria - 2025-04-11 19:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

3 msk dijonsenap

2 msk strösocker

2 msk röd- eller vitvinsvinäger

1-2 sambal oelek

1 vitlöksklyfta, finhackad

1½ dl rapsolja

Salt

Malen vitpeppar

Ev. lite vatten


Gör så här:
Vispa ihop dijonsenap, socker, vinäger, sambal oelek och vitlök.

Droppa i oljan i en stråle och vispa kraftigt under tiden.

Smaka av med salt och peppar.

Späd eventuellt dressingen med några droppar vatten.


Cajunköket hör hemma i den amerikanska södern.

Dressingen är god till burgare, lax eller räkor.

Broccoli- & kasslergratäng

Av Maria - 2025-04-11 05:30

Ingredienser
 800 g Broccoli, buketter
200 g Kassler (fett bortskuret)
1 (gul/gula) Lök
1 klyfta(or) Vitlök
250 g Cocktailtomater
2 tsk Rapsolja
3 dl Standardmjölk 3%
2 msk Majsstärkelse (redning), 1-2 msk
4 msk Ost riven max 17%
1 msk Persilja
1 msk Oregano, 1/2-1 msk
  
Gör så här:
 
Lägg broccolin 1 minut i kokande vatten, låt de sedan rinna av.
Hacka lök och vitlök, dela tomaterna och strimla kasslern.
Hetta upp oljan i ett stekjärn, fräs lök, vitlök, kassler och tomat i några minuter, slå i mjölken och strö på redning.
Lägg broccolin i en ugnsfast form, skeda på kasslerfräset och smaksätt med salt och svartpeppar.
Strö på ost och örter.
Tillaga gratängen i ugn, 200° i 15 minuter. 
Servera tillsammans med rårivna morötter. 

Ovido - Quiz & Flashcards