Foodish

Chorizoröra med pasta

Av Maria - 2024-12-05 16:15

Ingredienser:
3 heta chorizokorvar

1 körbärstomatburk
2 teskedar ajvar relish
1 gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
färsk persilja vid servering
 
Gör så här:
Hacka en gul lök och pressa en vitlöksklyfta.
Slanta korven medan du steker löken gyllene.
Stek upp korven och häll på burken med körsbärstomater och häll i två teskedar ajvar relish.
Innan servering kan du även lägga i hackad färsk persilja.
Servera med nykokt pasta och njut  av den heta röran.

Franska pepparkakor

Av Maria - 2024-12-05 10:45

Ugn: 160-170 grader, 8 minuter


Ingredienser:

100 g smör
1 (rågad) dl socker
1/2 dl sirap
3 1/4 dl vetemjöl
2 msk finmald pepparkakskrydda (kanel, ingefära och kryddnejlika)
1/2 tsk bikarbonat
1 1/2 dl mandelspån


Gör så här:
Blanda samman smör, socker och sirap (smöret ska vara rumsvarmt och mjukt).

Rör ner övriga ingredienser och blanda ihop till en lätthanterlig deg.

Klä en avlång form med plastfolie och tryck ut degen i den.

Ställ kallt i någon timme och stjälp sedan upp kakan på bakbordet.

Skär i tunna skivor och lägg på plåt med bakplåtspapper och grädda i 8 minuter på 160-170 graders värme.

Blåbår- & halloncheesecake

Av Maria - 2024-12-04 18:45

Ingredienser:
Botten:

7 degestivekex
200 gr smör

 

Topping:
200 gr creme cheese philadelphia
1 burk kesella kvarg
2 dl hallon och blåbär
1 dl socker

1 äggula


Gör så här:
Krossa degestivekexen och smält smöret.

Blanda degestivekexen med smöret och tryck ut detta i botten på en löstagbar form.

Blanda creme cheese med kesella, äggula och bären och självklart sockret.

Kör en stund med elvisp och hälls sedan detta över blandningen med degestivekexen.

Ställ in i frysen några timmar.

Glöm inte ta fram kakan i god tid, ca 1 timme före servering.

Heta räkcrepes

Av Maria - 2024-12-04 18:15

Antal: 2 portioner

Ugn: 200 grader


Ingredienser:
4 dl frysta räkor

6 pannkakor
2 morötter
1 kvarts litet vitkålshuvud
1 halv purjolök
2 vitlöksklyftor
valfri mängd sötsur sås på flaska
1 dl riven ost
 
Pannkakssmet:
5 dl mjölk
3 dl vetemjöl
2 ägg
1 nypa salt
 
Gör så här:
Blanda först pannkaksmeten och stek upp tunna pannkakor i en stekpanna.
Strimla morötterna , purjolök och vitkålen tunt och fint och stek upp detta med 2 pressade vitlöksklyftor i en panna.
Tillsätt räkorna i pannan och fyll på en rejäl skvätt sötsur sås.
När räkorna har tinat upp så är det dags att lägga räkblandningen i pannkakorna.
 
Lägg en liten klick räkblandning i varje pannkaka och skvätt ytterligare några droppar sötsur sås rulla ihop och lägg dem i en ugnsform.

Strö riven ost över crêpesen och låt stå i ugnen i 200 grader tills osten smält och fått fin färg.

Den här rätten är perfekt att göra om du får pannkakor över.

Antal: 2 portioner

Ugn: 225 grader, 40 minuter


Ingredienser:
Kyckling:

2 majskycklinglår
matolja
2 krm färsk eller torkad dragon
 
Potatisklyftor:
4 stora potatisar
4 dl olja
 
Gör så här:
Kyckling:
Pensla kycklinglåren med olja och strö över dragon. Stek i ugnen i 40 minuter i 225 grader.
 
Potatisklyftor:
Skrubba och tvätta potatisarna och skär i klyftor.
Lägg i en ugnsform med hög kant och fritera i ugnen i ca 30 min samtidigt som du har kycklingen därinne.
  
Servera med valfri sås.
Ovido - Quiz & Flashcards