Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 stora mogna avokador
Saften av en citron eller efter smak
2 tsk olivolja
En halv finhacka lök
1 färsk, grön chilipeppar, t.ex poblano, urkärnad och finhackad
1 pressad vitlöksklyfta
1/4 tsk malen kummin
1 msk hackad, färsk koriander
Salt
Peppar
Till garnering:
Hackad, färsk koriander
Gör så här:
Skär avokadon på längden och dela den genom att vrida delarna i olika riktningar.
Skala och hacka avokadon grovt och lägg hacket i en skål (inte av metall).
Pressa citronsaften över och tillsätt oljan.
Mosa avokadon med en gaffel till önskad konsistens - antingen med bitar kvar eller slät.
Blanda i lök, chili, vitlök, kummin och hackad koriander, krydda med salt och peppar.
Lägg över blandningen i en skål och servera genast för att undvika missfärgning, strö gärna över lite mer hackad koriander.
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
Gör så här:
Finhacka purjolöken.
Skär sillen i bitar.
Blanda ihop majonnäs, crème fraiche, curry och purjolök.
Tillsätt sillen och rör runt.
Låt gärna stå kallt några timmar så att smakerna ”gifter sig”.
Ingredienser:
1 torrjäst för söta degar
8 dl mjölk
1 msk socker
1 tsk salt
6 dl vetemjöl
150 g smör
Gör så här:
Smält smöret och låt det svalna.
Blanda jästen med mjölet.
Tillsätt socker, salt och sist mjölk (40°C, lite varmare än fingervarmt).
Vispa till en jämn smet.
Låt jäsa i 30 minuter.
Rör i det smälta smöret.
Grädda våfflorna på våffeljärn.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
200 g hackad och djupfryst spenat
2 msk finhackad dill
2 msk finhackad persilja
1½ dl lättfil, filmjölk eller fil och gräddfil blandat
1½ tsk osötad senap
1 msk lättmajonnäs
1 tsk vinäger eller citronjuice
½ tsk salt, efter smak
Gör så här:
Tina spenaten.
Låt den rinna av i en sil.
Finhacka dill och persilja.
Blanda samman fil, senap, majonnäs, vinäger och ev salt.
Rör ner spenat och kryddgrönt.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Koka upp matvetet i rikligt med vatten och buljongtärning.
Blanda ihop såsen genom att pressa eller riva ner vitlök i fraichen och riv sedan ner skalet av limen.
Rör om och ställ åt sidan.
Finhacka chilin.
Rosta chili och majs i en torr panna tills de fått lite färg.
Ställ åt sidan.
Hacka rödlök, champinjoner och paprika i bitar.
Stek i lite olja på medelvärme tills de mjuknat.
Tillsätt curry och rör om.
Stäng av plattan och häll ner de kokta vita bönorna, låt dem bli varma.
Pressa över lime och blanda ner matvetet och majsen.
Servera den varma matvetesalladen med såsen!