Rör smör mjukt och smidigt, smaksätt det med litet socker och konjak, rulla smöret till en rulle, som får ligga en stund i kylskåpet, så att den blir hård.
På varma, nygräddade, hoprullade pannkakor läggs en skiva av det kalla smöret, just då de ska serveras.
Husmoderns Köksalmanack, 1954
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
60 g strösocker
2 ägg
2 äggulor
50 g olivolja
200 g soyafraîche
100 g mandeldryck
50 g glutenfri mjölmix
50 g mandelmjöl
5 g vaniljsocker
ca 0,5 krm salt
500 g körsbär, tinade
florsocker (till servering)
Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader.
Vispa socker, ägg och äggulor fluffigt.
Rör sedan i olja, soyafraîche och mandeldryck.
Tillsätt mjölmix, mandelmjöl, vaniljsocker och salt.
Blanda väl.
Häll upp smeten i smorda formar och tryck ner körsbären.
Grädda i 20-25 minuter.
Pudra med florsocker vid servering.
Antal: 4 portioner
Ugn: 180 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
2 gula lökar
1 msk smör
ca 500 g korv (länkkorv eller falukorv)
4 tomater
ca 0,5 dl senap (osötad t.ex dijonsenap)
200 g ost, riven (smakrik t.ex prästost)
2 dl grädde
salt
peppar
Gör så här:
Skala löken och skär den i grova bitar.
Stek löken i lite smör samt salta lätt.
Lägg löken i botten av en ugnsform.
Skiva korven och skär tomaterna i bitar.
Stek korven i lite smör om du önskar att få lite yta på den.
Stryk sedan korven med senap och lägg den ovanpå löken i formen.
Fördela tomaterna över korven och toppa med riven ost.
Häll slutligen grädden över.
Tillaga i ugnen på ca 180 grader tills osten har smält och fått fin färg, ca 20 minuter.
Ta ut formen ur ugnen och servera gärna rätten med senapsrelish samt potatismos, eller en läcker sallad.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
800 g potatis, med skal
1 rödlök, finhackad
2 msk vinäger
1,5 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 dl buljong
6 msk matolja
2 msk kapris
persilja, finhackad
Gör så här:
Koka potatisen knappt mjuk med skalen på, häll av vattnet och låt potatisen svalna något.
Skala och skär den i skivor.
Lägg skivorna i en skål.
Blanda rödlöken med vinäger, salt, peppar, buljong och olja i en kastrull.
Låt det koka upp.
Häll den heta lagen över potatisskivorna och vänd dem försiktigt.
Strö kapris och persilja över.
Antal: 2 stora glas
Ingredienser:
3 dl naturell yoghurt
2½ dl frusna mangotärningar
1 klyfta citron
1 skalad apelsin, i klyftor
2 knivsudd saffran
2 krm gurkmeja
Gör så här:
Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa till en slät drink.
Fördela i två glas och servera.